Eritrodermia Ritter von Rittersheim

Eritrodermia Ritter von Rittersheim este o afectiune cutanata exfoliativa grava, produsa de stafilococul auriu la nou-nascuti, prin mecanism toxico-alergic.

Semne si simptome


Boala debuteaza la nivelul fetei, printr-o hiperemie intensa in jurul orificiilor, dupa care se extinde, cuprinzand intreg tegumentul.

Citeşte mai departe: Eritrodermia Ritter von Rittersheim

Eritemul nodos

Eritemul nodos este o afectiune caracterizata printr-o eruptie de noduli, localizata in principal pe fetele anterioare ale membrelor inferioare.

Eruptia evolueaza acut timp de 3-6 saptamani catre vindecare fara cicatrice sau atrofie.

Boala afecteaza mai frecvent copiii si adultii tineri, in special la femeile.

Citeşte mai departe: Eritemul nodos

Erizipeloidul Rosenbach

Erizipeloidul Rosenbach este o infectie cutanata produsa de Erysipelotrix rhusiopathiae (bacilul rujetului), germen patogen care provoaca la animale (in special la porci) boala numita rujetul porcului.

Sunt cu precadere afectate persoanele care manipuleaza carnea animalelor contaminate (ex. macelari, bucatari).

Se pare insa ca boala poate fi transmisa si de alti agenti patogeni, de exemplu streptococul.

Netratata, afectiunea poate sa dispara spontan in 3-4 saptamani, sau poate avea o evolutie recidivanta cu complicatii articulare, osoase sau limfatice.

Citeşte mai departe: Erizipeloidul Rosenbach

Erizipelul

Erizipelul este o afectiune cutanata streptococica eritematoasa profunda, cu evolutie acuta.

Cauze


Erizipelul este produs de grupstreptococii piogeni ul A, mai rar grupele C sau G, care patrund in piele prin diferite zone afectate (rinite, otite, conjunctivite, plagi, eroziuni, escoriatii, ulcer cronic de gamba, intertrigo micotic interdigitoplantar etc.).

Ca factori favorizanti generali sunt nominalizate deficientele imunologice innascute sau dobandite (diabet, alcoolism, carente de vitamine, viroze etc.) si starea de purtator de streptococ piogen.

Factorii favorizanti locali sunt reprezentati de edemul de origine renala sau limfatica, si de leziunile cutanate preexistente.

Citeşte mai departe: Erizipelul