Epididimita acuta

Epididimita acuta este cea mai frecventa infectie epididimara.

Semne si simptome

Debutul este semnalat de aparitia unei dureri la nivelul jumatatii scrotului in care se afla epididimul afectat, de intensitate rapid progresiva, ce iradiaza pana in flanc (regiunea cuprinsa intre coapsa si sold), insotita de febra 39-40 grade C, frisoane si scurgeri uretrale.

Jumatatea de scrot afectata creste in volum, tegumentul se depliseaza, prezentand semnele unei inflamatii acute, dublandu-si volumul in cateva ore.

Greutatea in a urina, durerea la urinare si urina tulbure insotesc restul simptomelor.

In stadiile mai avansate, cand procesul purulent s-a constituit, tegumentul se subtiaza, devine palid si uscat, iar abcesul (colectia de puroi) format se poate sparge spontan.

Citeşte mai departe: Epididimita acuta

Epididimita cronica

Epididimita cronica reprezinta o complicatie evolutiva finala a unei epididimite acute urmarite si tratate necorespunzator.

Semne si simptome


    * jumatatea de scrot afectata este usor marita in volum
    * discomfort local, de intensitate variabila
    * lipsa febrei
    * prostata de consistenta ferma
    * epididimul are aspect nodular

Citeşte mai departe: Epididimita cronica

Epiglotita

Generalitati

Epiglotita reprezinta inflamatia epiglotei
- cartilajul situat posterior de baza limbii, care acopera deschiderea laringelui la deglutitie (inghitire). In absenta epiglotei alimentele ar putea ajunge in caile aeriene, determinand sufocare dupa inghitirea acestora.

Daca epiglota se inflameaza si se mareste poate opri si trecerea aerului catre plamani. Astfel, cauzeaza ingreunarea respiratiei, iar daca nu este tratata poate fi fatala.

Citeşte mai departe: Epiglotita

Epiteliomul vulvar

Epiteliomul vulvar este o tumora maligna rara care apare la femei in jurul varstei de 60 de ani.

Procesul tumoral se dezvolta cu predilectie pe un teren favorizat de leziuni preexistente (iritate si neglijate), cu evolutie cronica: vulvita cronica, kraurozis, leucoplazie, boala Paget, boala Bowen. Aceste leziuni sunt asociate cu prurit vulvar.

Extinderea procesului tumoral este rapida.

Citeşte mai departe: Epiteliomul vulvar

Eritemul multiform

Eritemul multiform este o afectiune cutanata datorata unei reactii alergice sau unei infectii. El se manifesta prin aparitia pe piele a unor zone rosietice in forma de tinta.
Boala poate varia ca severitate, formele grave putand implica tegumentul, plamanii, rinichii, ochii si alte regiuni. Foarte rar, cazurile extrem de grave pot fi fatale.

Forma cea mai severa de eritem multiform este cunoscuta sub denumirea de sindrom Stevens-Johnson.

Eritemul multiform se intalneste cel mai frecvent la copiii si adultii tineri, si nu este o afectiune contagioasa.

Citeşte mai departe: Eritemul multiform