Ectropionul

Ectropionul reprezinta rasfrangerea spre exterior a pleoapei inferioare, fapt ce lasa ochiul expus. Se caracterizeaza prin scaderea tonusului muschilor delicati care tin pleoapa lipita de ochi.

Ectropionul
este cauzat de obicei de imbatranire, insa poate fi produs si de traumatisme ale pleoapelor, de paralizia faciala, sau de defecte congenitale (ex. sindrom Down).

Aceasta stare impiedica distributia normala a lacrimilor pe suprafata ochiului, ce poate duce la uscarea ochiului, durere oculara, conjunctivita cronica, si keratita.

Citeşte mai departe: Ectropionul

Elefantiazisul (filarioza limfatica)

Generalitati

Filarioza limfatica sau elenfantiazisul este o afectiune caracterizata prin marirea exagerata a membrelor sau organelor genitale, fiind o forma extrema de limfedem.


Elefantizisul este rezultatul unei infectii parazitare specifice cauzate de 3 tipuri de viermi paraziti.

Parazitii blocheaza sistemul limfaic (sistem care dreneaza limfa de la tesuturi in circulatia sanguina), cauzand acumularea limfei in tesuturi si "umflarea" consecutiva a acestora (limfedem).

Membrele se pot mari atat de mult incat se aseamana cu un picior de elefant ca dimensiune, aspect si coloratie. De aceea, elefantiazisul este o afectiune dezabilitanta si desfiguranta.

Majoritatea cazurilor de elefantizis sunt provocate de filarii, viermi paraziti intalniti in principal in zonele tropicale si subtropicale. Ele sunt transmise la oameni de catre anumite tipuri de tantari.

Filarioza limfatica este o afectiune a tarilor subdezvoltate din America de Sud, Africa Centrala, si Asia.

Citeşte mai departe: Elefantiazisul (filarioza limfatica)

Embolismul arterial

Generalitati

Un embol sau embolus este o formatiune (ex. cheag de sange, celula grasa, corp strain, bula de aer) ce in mod obisnuit nu este prezenta in circulatie si care obtureaza un vas sangvin.

Blocarea unei artere de catre un embol poarta denumirea de embolism arterial. In astfel de cazuri, tesuturile situate dupa blocaj sunt lipsite de un aport sanguin corespunzator, si pot suferi daune importante sau chiar necroza.

Embolii pot afecta orice regiune a corpului, insa cel mai frecvent se intalnesc la nivelul membrelor inferioare. Cand embolul blocheaza circulatia sanguina de la nivelul creierului rezulta un atac cerebral. Cand este implicata inima, apare atacul cardiac sau infarctul miocardiac.

Cauze

O cauza comuna a embolismului arterial o reprezinta afectarea peretelui vascular, ce apare de regula o data cu varsta, care permite atasarea colesterolului la perete. Cand o parte din colesterolul acumulat se desprinde, formeaza un embol ce poate obtura, in functie de dimensiuni, orice artera din corp.

Embolii se formeaza frecvent si din cheaguri sanguine produse intr-o inima afectata de un infarct miocardic sau care prezinta fibrilatie atriala.

Alte substante ce pot determina crearea unui embol sunt materia grasoasa provenita din maduva oaselor fracturate, celule sanguine infectate, celule tumorale care patrund in circulatia sanguina, si bulele de aer.

Citeşte mai departe: Embolismul arterial

Emfizemul pulmonar

Emfizemul pulmonar este o afectiune difuza caracterizata prin alterarea matricei de elastina a plamanului, distrugerea peretilor alveolari si formarea de cavitati aeriene.

Fumatul este strans corelat cu dezvoltarea emfizemului. Se considera ca pe parcursul a mai multi ani, prin mentinerea inflamatiei cronice in caile respiratorii si in septurile alveolare, fumatul duce la alterarea ireversibila a matricei proteice a septurilor alveolare.

Citeşte mai departe: Emfizemul pulmonar

Empiemul pleural (piotoraxul)

Generalitati

Empiemul pleural (piotoraxul, pleurezia purulenta) reprezinta colectia purulenta din cavitatea pleurala. Este o afectiune grava asociata cu un sindrom septicotoxic si cu prognostic vital sever.

Se intalneste la orice varsta, barbatii fiind expusi de trei ori mai frecvent decat femeile.

Empiemul este, de obicei, secundar infectiei unor structuri invecinate, mai des pulmonii (pneumonii bacteriene, abcese, infarcte pulmonare infectate, bronsiectazii, tuberculoza), dar si a unui organ mediastinal.

Factorii cauzali importanti sunt chirurgia toracica recenta si traumatismul.

Empiemele survin, de regula, la pacientii debilitati. Alcoolismul este cel mai frecvent factor predispozant.

Citeşte mai departe: Empiemul pleural (piotoraxul)